ביום א' ה-12.02.2017, ט"ז שבט התשע"ז, התקבלה על ידי ממשלת ישראל ה-34, החלטה מספר 2397 - "תכנית לפיתוח כלכלי חברתי בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב 2017 – 2021". ההחלטה עוסקת בצמצום פערים בין החברה הבדואית בנגב לבין כלל החברה בישראל ומתמקדת בתחומי החינוך והשירותים החברתיים, התעסוקה, התשתיות, ופיתוח השלטון המקומי.
החלטה 2397, ממשיכה את מהלך הפיתוח שהחל עם אימוצה של תכנית החומש הקודמת 3708 (11.9.2011). ההחלטה הנוכחית מבטאת את המשך המחויבות של ממשלות ישראל למאמץ השילוב של החברה הבדואית בנגב בחיי החברה והכלכלה בישראל. ההחלטה התקבלה לאחר תהליך היערכות ארוך שהחל כשנתיים לפני מועד קבלת ההחלטה. במסגרת תהליך ההיערכות וההכנה, בוצעה עבודת רקע שהצביעה על הצרכים וכן על כיווני פעולה מוצעים. עבודה זו נערכה על ידי צוות של חברת עדליא בראשותו של רם בלינקוב וכללה איסוף תובנות משורה של גורמים מומחים במשרדי הממשלה, במגזר השלישי וכן מקרב נציגים של החברה הבדואית בנגב. לצד מהלך זה בוצע מהלך להפקת לקחים מביצועי החלטה 3708 וכן הליך איתור צרכים. במסגרת זו עלה לדיון נושא תפקודן של הרשויות המקומיות הבדואיות והיכולת שלהן לשרת את האזרחים כראוי ולהניע תהליכי פיתוח ושיפור מקומיים. בשלב השני של המהלך בוצעו מהלכי שיתוף ציבור ישירים של משרד האוצר וצוות האגף לפיתוח חברתי וכלכלי עם ראשי רשויות, מנהלים ברשויות המקומיות, קבוצות מיקוד וכן אזרחים. ניתן לומר כי בניגוד להחלטת הממשלה הקודמת ההחלטה הנוכחית שקפה את העמדות והציפיות של המנהיגות בקרב החברה הבדואית בנגב.
תכנית הפיתוח במסגרת החלטת הממשלה 2397 התקבלה לאחר שבסופה של שנת 2015 קבלה הממשלה החלטה משמעותית בדבר פיתוח כלכלי באוכלוסיית המיעוטים – החלטה 922 (30.12.2015). החלטה 922 הביאה עמה בשורה לכלל הציבור הערבי בישראל והיא מקצה סכום משמעותי עבור יישובי הבדואים בנגב שיבוצע על ידי משרדי הממשלה בתיאום ובקרה משותפים של הרשות לפיתוח חברות המיעוטים במשרד לשוויון חברתי וכן של צוות האגף לפיתוח כלכלי וחברתי בחברה הבדואית בנגב.
החלטה 2397 מגדירה ארבע מטרות מרכזיות:
1. שיפור משמעותי במצבה הסוציואקונומי של האוכלוסייה הבדואית בנגב תוך חתירה לצמצום הפערים בין אוכלוסייה זו לכלל אוכלוסיית המדינה.
2. חיזוק הרשויות המקומיות הבדואיות, שיפור מצבן הכלכלי, ביסוסן בהיבט המנהלי והארגוני והעלאת רמת השירות לאזרח.
3. שילוב האוכלוסייה הבדואית בנגב בחברה ובכלכלה הישראלית.
4. ביסוס היישובים הבדואים בנגב בהיבט הכלכלי, החברתי והקהילתי לשם שיפור רמת החיים והבטחת עתיד הדורות הבאים.
כאמור ההחלטה נשענת על תקציבים תוספתיים לצד עיגון תקציבי החלטה 922 (על פי חלקה היחסי של האוכלוסייה הבדואית בנגב). תקציבה הכולל של ההחלטה עומד על כ-3.12 מיליארד ש"ח, מהם 1.37 ש"ח מבוססים על עיגון תקציבי החלטת ממשלה 922, 1.514 מיליארד ש"ח הם תקציבים תוספתיים ושאר התקציב מבוסס על עיגון תקציבים משרדיים.